Wo.Men, Wo.Men, Wo.Men

Home » Cultuur, Gay Destinations » Wo.Men, Wo.Men, Wo.Men

on Mar 13, 13 • by • with No Comments

Wo.Men, Wo.Men, Wo.Men

Pin It

‘We zitten in een f*cking vliegtuig! Wo.Men. Kicken!’ schreeuwt het stemmetje in mijn hoofd. Tja, stemmetje en ik vonden het best wel spannend om te vliegen. Ik reageerde volmondig ja op de uitnodiging van @GrindrForGirls om een paar dagen naar Boedapest te gaan, maar stemmetje schreeuwde: ‘Vliegen? Gekke koekwous! Ben je helemaal van de pot gerukt?’ Maar goed. Stemmetje en ik vinden vliegen eigenlijk best leuk. Ja. Toch. Best wel leuk. Maar goed. Boedapest. Waarom toch? Omdat het kan. En zoals is gebleken omdat het een hartstikke leuke stad is.

Kussen ‘em? Wo.Men! Oh, köszönöm!
Boedapest is gelegen aan de Donau. Aan de westelijke oever ligt Boeda en aan de oostelijke oever Pest. Boeda + Pest = Boedapest = de hoofdstad van Hongarije. Een leuk Wikipediafeitje: vóór 1873 noemde men de steden Pest-Boeda. Klinkt aanlokkelijk. Boedapest telt circa 1,7 miljoen inwoners en heeft een rijke historie, wat je terugziet in het straatbeeld, of je nu in Boeda of Pest staat. En die rijke historie heeft fraaie maar ook minder fraaie kanten (kun je vast meer over lezen op Wikipedia).

Andrássay út is dé straat der straten. Een brede boulevard die van Bajcsy-Zsilinszky út tot het stadspark Városliget loopt. Louis Vuitton, Gucci en Nespresso huizen daar. En @GrindrForGirls, @GratisInUtrecht, @indyswhip, @RosanneVermaat en @gfgdoesbooks huisden daar ook een paar dagen. Maar wat ga je in Boedapest doen? Feesten. Relaxen. Cultuur happen. Genieten!

Hongaren weten hoe ze een feestje moeten bouwen. Maar hoe zit het met roze feestjes? Dan heb je inside information nodig. En dat had @GrindrForGirls. Café Eklektika, gelegen in een zijstraat van Andrássay út (Nagymezö utca), is een gay-spot. Mixed en heterovriendelijk. Leuke mensen en lekkere muziek. Wil je women only? Dan ga je naar een feest van Ösztrosokk (Nagy Templom utca). Ösztrosokk. Bekt lekker, toch? De vertaling is een beetje flauw: Oestrogeenschok. Dat deed de wenkbrauwen fronsen. Ösztrosokk biedt cocktails bij de bar, voetbaltafels bij de deur, karaoke en een boom op de dansvloer. Wat wil je nog meer? O ja, de vrouwen! Nou, daar zijn er best veel van.

Na al dat feesten, die cocktails en die halve liters bier (echt waar!) is het lekker om te relaxen in een van de thermale baden die de stad rijk is. Wij gingen dobberen in Széchenyi (stadspark Városliget). Het gebouw dateert uit het begin van de twintigste eeuw en omsluit twee verwarmde baden en een bad waar je baantjes kunt trekken (al heb je daar wel een badmuts voor nodig). Dobberen neemt tijd in beslag. Neem ook de tijd, want in het complex kun je van bad naar bad hoppen of van sauna naar sauna. Slippers zijn wel handig om mee te nemen en houd je handdoek in de gaten. Die kun je zomaar ‘kwijtraken’.

Natuurlijk behoeft uitgaan en relaxen een stevige bodem. En in Boedapest kun je goed eten tegen zeer redelijke prijzen. Schuin tegenover Café Eklektika ligt restaurant Pesti Disznó. Pesti Disznó beschouwt zichzelf als het eerste Hongaarse tapasrestaurant in de stad. Dat staat genoteerd! Tegendraads als wij zijn aten we natuurlijk geen tapas, maar kozen we iets van de ‘andere’ kaart. Door de vlucht en een wilde taxirit (rechts inhalen en afsnijden mag) hadden we toch een behoorlijke trek ontwikkeld. Het eten is voortreffelijk, al is de bediening wat traag (of wij hadden gewoon erge trek) en hadden we opeens een extra gerecht op de rekening staan.

Een afrader is restaurant Elsö Peste Rétesház Étterem in de Október 6. utca. Laat je niet verleiden door de onberispelijke tafeltjes of de leuke aankleding van het restaurant en ook niet door de menukaart, die bijna zo dik is als de Bijbel. En laat je ook niet verleiden door de naam van het restaurant. Die hebben ze vertaald, waardoor het wel heel speciaal klinkt allemaal: First Strudel House of Pest Restaurant. En een pestrestaurant is het. Het eten oogt leuk op het bord. Maar de smaak is minder. Dan eet je vele malen beter en een stuk goedkoper bij de Hummusbar op Kecskeméti utca. Tip: als je twee toppings kiest, kies dan tenminste de groenvoorziening en niet zoals ik patat en levertjes. Okee, patat en levertjes gaan goed samen, maar het is de bedoeling dat je je pitabrood ermee vult. Niet zo’n lekkere combi dus. Maar ben je bij de Hummusbar en durf je het aan? Levertjes! They rule!!! En om het cultuurhappen goed af te sluiten ga je natuurlijk naar Dzsungel Kavezo – Étterem (Jókai utca). Het café-restaurant heeft verschillende thema’s: jungle, onderwaterwereld, piraten etc. Wij kozen voor het thema jungle (of safari) en keken naar schattige (lees: enge) hagedisachtige beesten in hun terrarium. Denk die beesten even weg en je kunt heerlijk van het eten genieten. De menukaart is verdomd handig, met foto’s van de gerechten. Dus je ziet precies wat je hier krijgt en hoeveel.

Geen stedentrip is compleet zonder een aantal verplichte foto’s van culturele bezienswaardigheden. Ik geloof dat we die ook wel hebben. Toch? Op Vámház Körút vind je een overdekte markt. Mooie producten. De stalletjes vertellen dat er weinig vis en kaas wordt gegeten. Groentestalletjes verkopen uit de kluiten gewassen preien (oftewel Tsjernobylprei ) en enorme tomaten waar zelfs de SP u tegen zegt. Hongaren lijken vlees – en dan vooral orgaanvlees – te waarderen. Als je de vleeshal markthal weer achter je laat en terugkeert op Vámház Körút kun je de brug over naar Gellért hégy, waar een citadel ligt (of de heuvel met de vrouw; echt waar! Ze valt op). We zijn er langs een andere route gekomen, die de nodige inspanning vereiste. En sommigen van ons zijn nu eenmaal niet zo getraind als anderen. Maar de top is bereikt!

Garzon & Szimpla Kert
Nog een paar leuke tips? Garzon (Wesselényi utca) is een café met een hotel. Op zich niet heel bijzonder, maar het is daar uiterst aangenaam toeven. Ruim opgezet. Trendy, maar met een knipoog naar the sixties. Leuk design. Lekkere muziek op de achtergrond.

En dan iets waar Boedapest bekend om staat, al weten niet heel veel mensen dat. Ruin Bars. Szimpla Kert (Kazinczy utca) is de oudste ruïnebar. Een wat? Een ruïnebar. Verlaten gebouwen, voornamelijk in de oude Joodse buurt (district VII), worden omgetoverd tot bars en culturele centra. Je moet even weten waar je moet zijn – en dat wist @RosanneVermaat – omdat dergelijke cafés niet opvallen. Szimpla Kert is enorm, met wel vijf barretjes, verstopte (expositie)ruimtes, een voetbaltafel en een binnenplaats met een groot projectiescherm waarop een film wordt vertoond. Sfeer: underground trendy and laid-back. Ben je in Boedapest, ga dan echt naar een ruin bar!

Boedapest bruist zowel overdag als in de avond. Er is ontzettend veel te doen en te zien. Het meeste kun je belopen, zeker als je een beetje centraal zit rondom het gebied van de Opera in Pest. De mensen zijn vriendelijk en spreken een goed woordje Engels. Boedapest is een echte aanrader!

PS en in een roze vliegtuig naar Boedapest…wat wil een mens nog meer

Tags: , , , ,

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

« Previous Next »

Scroll to top